Filmanalyse – dirty grandpa

dirty_grandpa_teaser_poster

Dirty grandpa er en amerikansk komediefilm fra 2016 regissert av Dan Mazer som også er kjent for å være produsent bak storkomedien The
Dictator.
Den litt ukjente manusforfatteren John Phillips står bak manuskriptet. Historien omhandler et barnebarn som tar m
ed sin gamle bestefar på en biltur for å tilbringe tid med han. Minuttet bilturen starter, innser barnebarnet at hans gode gamle bestefar ikke oppfører seg som det han pleiede å gjøre før kona hans gikk bort. Filmen har fått dårlig omtale og har fått mye kritikk av internasjonale filmanmeldere. Likevel, byr filmen på mange humoristiske og spennende øyeblikk, men om filmen er verdt å anbefale, kan diskuteres.

 

I begravelsen til sin kjære bestemor, gjenforenes Jason med sin gode, gamle bestefar. Jason og bestefaren Dick var en gang veldig nære, men har i løpet av de siste årene, sklidd fra hverandre, mest grunnet Jason sin nye jobb som advokat i faren sin sitt firma. Bestefaren ønsker å ta igjen tapt tid med sitt barnebarn og foreslår derfor at Jason og han selv drar på en biltur fra deres hjemby Georgia til byen Florida for å spille golf. Jason nekter først, grunnet stort ansvar på jobben og kun to uker til sitt bryllup, men takket likevel ja etter at Meredith, hans forlovende, godtok at han kunne tilbringe tid med sin bestefar et par dager. Jason forsøker å hjelpe sin bestefar og trøste ham for hans tap, men blir heller lurt med på en biltur bestående av stopp ved strender, stappet med lettkledde jenter og collage fester med alkohol og dop. Dick ønsker nemlig å leve opp til hva hans kjære kona fortalte han før henne gikk bort, nemlig at han måtte leve livet på det ultimate og gjøre hva enn han ville. Nå som kona hans er død, er han fri til å gjøre hva han selv ønsker.

Meste av handlingen tar sted i et troverdig narkotikamiljø i den solfylte byen Florida hvor ungdom og unge voksne møtes for å oppleve kvelder med fest og moro.

Flere virkemidler er brukt for å bygge opp miljøskildringen. Det er benyttet miljøtypiske klær (hawaiiskjorter, bikinier). Både interiør og farger er troverdig gjengitt overalt, for å nevne Meredith sin mini cooper i rosa pastellfarge.

Også verdier og holdninger er skildret, slik vi ser da Jason først nekter å bli med sin bestefar, men blir allikevel med, grunnet samvittigheten. Et annet eksempel på verdiskildring, er bestefarens ønske om at Jason skal innse at han må følge sine egne ønsker og drømmer, og ikke bare gjøre ting som andre ber han om å gjøre. Språklig er også filmen tilpasset tid og miljø. Skjellsord og navn på kjønnsorganer blir brukt gjentatte ganger i filmen .

Karakteren Jason (spilt av Zac Efron) gjennomgår en dramatisk forandring i løpet av filmen – fra å være en ganske usikker mann som viser skepsis i mange sitasjoner til å bli en selvstendig person som tar styring og som realiserer drømmen om å reise verden rundt med et kamera rundt nakken, uten noen forpliktelser.  

Dick (spilt av Robert De Niro) avslører tidlig i filmen at han ønsker en forandring i livet. Han drømmer om å leve tenåringslivet om igjen og leve et liv bestående av fest og moro. Dick mister litt fatning underveis i filmen og endrer verdier når han blir en nybakt far som 70 åring, mens holdningene hans derimot, blir ikke endret.  

Meredith representerer ”nåtidens svar på soss”, kledd i pastellfarget merkeklær, beboende sammen med Jason i et klassisk moderne hus. 

På reisen møter Jason på en gammel venn fra hans dager på collage hvor han studerte fotografi. Shadia (spilt av Zoey Deutch) velger å leve helt motsatt som Jason. Shadia lar ingen og ingenting stoppe henne for å gjøre det henne vil. Senere i filmen får Dick endelig Jason til å innse at han ikke kan fortsette å leve sitt liv etter andre sine ønsker. Shadia er også med på å inspirere Jason til å følge drømmen, og blir med Shadia og hennes venner med til sjøs for å oppleve nye steder og for å gjøre det han egentlig elsker, nemlig å fotografere.   

Det er flere tema og problemstillinger i filmen. Hovedbudskapet i filmen omhandler det å følge sin egen drøm, og ikke la andre personer bestemme over hvordan man skal leve sitt eget liv. Filmen omhandler også i aller høyeste grad familie, og det å stille opp for hverandre og sette av tid til å tilbringe tid sammen med hverandre.    

En av de første konfliktene oppstår allerede i første scenen hvor begravelsen tar sted, men stemningen og spenningen bygges opp da Jason og Dick setter seg inn i  den rosa bilen og suser av gårde på biltur.  

Konflikten Jason opplever i seg selv for å kunne være seg selv kan ses som en indre konflikt. Det samme gjelder endringer Jason går gjennom fra å være forlovet med Meredith, til å innse at det er Shadia han vil være sammen med. 

Filmen kronologisk bygget opp. Jeg ville ønsket å sett mer fra tiden da kona til Dick levde, slik at jeg selv kunne se forskjellen på holdningen til Dick. Filmen er scenisk fremstilt, og det er ikke gjort bruk av voiceover.   

Sjangermessig er filmen både drama og komedie. Dramaet ligger i hovedtrekkene i handlingen. Familie, drømmer og glede går som en rødt tråd gjennom filmen. De komiske scene finner man veldig ofte gjennom filmen. Mange perverse, men humoristiske replikker og handlinger hører og ser man ofte fra Dick. 

Det er brukt mye varme farger, spesielt i scene ved stranda. Lyset er med på å beskrive sted og stemning. Ute utnyttes dagslys, sol og varme farger skildrer miljøet og stemningen godt. 

Mye av lyden er atmosfærelyd og en del musikk. Det er likevel lagt på lydeffekter en rekke steder hvor det foregår action, som den scenen hvor Jason og Dick kjører golfbilen fort over mange bortover golfbanen. Dette er med på å understreke spenningen, slik som Jasons frykt når bestefaren kjører som en galing. Det er ellers mye dialog i filmen. Musikken som brukes er tidsriktig musikk fra 2000-tallet. Låtene er med på å understreke situasjoner, karakterenes følelser. For eksempel hører vi den kjente hitlåten ”Vamos a la Playa”, da dem kjører innover til Florida Beach. Stemningen blir dermed optimistisk og skaper spenning. I tillegg blir lysten til å se videre for publikumet større. Det er i denne scenen jeg følte var den egentlige starten på hele historien og at det var etter den turen at det var ”point of no return”. 

Det er god sammenheng og rytme i filmen. Motiver og elementer kommer sammen underveis og historien ender i en helhet hvor alle konfliktene er løst.  Drama og humor balanseres godt. Det løste seg for alle karakterene til slutt, men hva som skjedde med Meredith videre etter at Jason valgte å gå fra henne, vet vi ikke. En humoristisk film med et bra, men med et litt gjemt buskap. Langt i fra den beste komedien jeg har sett hittil, men anbefales til de som ønsker å se en film med kinky humor og som inneholder mange kjente og gode skuespillere.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s